27.6.2011

Top 10 ruoat, Japani


Japani on nyt koluttu tallaeraa. Joten aika listata TOP 11 herkut.
TOP 1. Shabushabu

Tokyossa nassutettu shabushabu oli ihanaa herkkua. Yhteisessa liemessa kypsennellaan lihasiivuja ja kasviksia. Lopuksi dipataan soijaan, suolaan tai ah niin suosikkiini.. seesamisoossiin.

TOP 2. Edamame pavut 
Nama pavut on niin simppeli ja niin koukuttava naposteltava. Nannaa esim oluen tai kuten kuvassa, luumu-juoman kanssa. Kerran tilasimme myos vahingossa chili maustettuja edamame-papuja, jees.


TOP 3. Pikkuravut

Noin 2-3 cm kokoisia minirapuja jotka syodaan kokonaisina kuorineen ja päineen. 

TOP 4. Sushi
Sushi on niin herkkua ainavaan. Kyushulla soin parasta sushia, tuoretta ja lahivesista.. olettaisin. No maku ainakin oli kohdillaan.


TOP 5. Tempura
Tempura meinaa kasviksia, ravunhantia ja kalapaloja ohuessa leivityksessa. Tuo kuvan kokki valmisti herkkuja tuoreeltaan ja nosteli tiskin takaa lautaselle. 
TOP 6. Maito (!) 
Mika voisi olla parempaa kuumassalahteessa hikoilun jalkeen kuin automaatista ostettu pullo hyisen kylmaa ihanan taytelaista (siis rasvaista) maitoa.
TOP 7. Kylma soba-nuudeli (oikealla)
Vaikka pitaisi olla sadekausi, olemme nauttineet melkoisista helteista. Ja jos ei olekaan aurinkoista niin vahintaan on ollut super-tukalaa. Siksi kylmat soba-nuudelit dipattuna tuohon takana oikealla olevaan kylmaan liemeen maistuu ihanan simppelilta.

TOP 8. Jelly-juomat (esim kahvi-hyytelokuutioita kuten kuvassa)
Kaikenlaisia limuja ja kylmaa kahvia ja teeta saa jelly-kuutioilla tai -palleroilla. Outoa ja hauskaa.
TOP 9. Dango pallerot.
Nama tikussa tarjottavat tahmeat makiaiset on ilmeisesti tehty riisista (riisijauhosta). Nuo kuvan pallerot on maustettu vihrealla teella, ja paalle tulee jokin siirappimainen kastike.
  
TOP 9. Mos-Burgerin riisi"hampurilainen"
Kyotossa iski epatoivo, olimme vaeltaneet niin kauan ruokapaikkaa hakiessa, etta taivuimme lopulta Mos-burgeriin (Japanese Fine Burger & Coffee). Ja ihan fine se sitten olikin, soin tuollaisen riisiburgerin, jollaiseen en ole ennen tormannyt. Oikein nassukkaa. Sopisi tulla Mantankin valikoimaan.
TOP 10. Minikalat
Nama minikalat on siis ihan mineja. Ehka pari millia halkaisija. Ei oikeastaan niinkaan erinomaisen makuisia (melkomauttomia) mutta senkin edesta vekkuleita, etta en voi olla listaamatta.

Siinapa se.. Hyvin on Japani meidat syottanyt. Ihanaa. 

Sitten viela vanha kunnon nattoo. Nattoo ei voi olla paasematta jollekin listalle, mutta on se niin outoa evasta etta arvosana on top -1. Kayneita soijapapuja, uh. Kolmesti olen tata nyt koettanut syoda, mutta ei viela tamakaan kerta sanonut totta. 

TOP -1 Nattoo

Aloha Spirit


Fukuoka - Satamakaupunki, josta tarkoitus lahtea lautalla Koreaan.
Olemme siis taifuunin takia jumissa Japanissa. Ihan mukavaa nahda Fukuokakin paivaseltaan. Mukavan oloinen 2 miljoonan asukkaan kaupunki. Kyushu-saaren paakaupunki. 
Nuudelikatu
Katselimme hieman sateista kaupunkia, ajoimme bussilla ympyraa, ja soimme illalla ihanaa raamen-nuudelia kadunvarsi-kojussa.

Majoitus (paikanpaalla hadissamme valittu) oli reissun tahan asti kallein, ja uskomaton torky-kasa. Hawajin-japanilainen mies hissutti ympari taloa ja puhui epaselvasti. Kaikkialla oli torkya ja rojua. Aloha spirit, indeed. 

Eteisen epamaarainen "alttari" (?)
Aloha Spirit

Breakfast included.. Heidi koittaa paikantaa jotain syomakelpoista.

26.6.2011

Taifuuni Meari

Tanaan oli tarkoitus jatkaa Etela-Korean puolelle, mutta olemmekin jumissa Fukuokassa Japanissa. Kaikki lauttavuorot on peruttu taifuunin takia. Jes jes. Huono tuuri, koska lauttavuoroja perutaan ehka muutaman kerran vuodessa taifuunien takia, ja sekin helmikuussa yleensa.

Nyt on ollut todella lamminta. Hostellin pitaja sanoi, etta eilen oli mitattu Japanin historian ennatyslampotila kesakuulta. (Yleensa tallainen tukala helle on vasta elokuussa.)

Jospa huomenna matka jatkuisi. -Anni kuittaa.

24.6.2011

Hyva Beppu

Heidi kiipeaa vuorelle etsimaan salaista ulkoilma-lahdetta

Honshu-paasaaren tuttujen kaupunkikohteiden jalkeen paasimme todellisille apajille. Etelainen Kyushun-saari on upea. Vehrea, tunnelmallinen, kuumankostea ja rento. Leppoisia vanhuksia, kuumia lahteita (joka nurkassa!), merenrantaa, hienoja vuoria ja mahtavaa ruokaa. Ilman muuta taman reissun ykkospaikka so far!
Beppu-city meren rannalla.
(Katso tarkkaan niin naet kuumistalahteista nousevat hoyrypatsaat!)
Olemme siis Beppu-cityssa. Japanin ykkos kylpy-kaupungissa. Joka puolella kaupunkia hoyryavat kuumatlahteet. Olemme kayneet paivittain vahintaan kahdessa erilaisessa kuumassa kylvyssa. Ehdoton suosikki oli salainen lahde korkealla vuorella, metsan keskella.

Pieni kylpyla-kyla vuoristossa. 

Salainen luonnon-onsen loytyi. 
Kavimme paivaseltaan katsomassa Aso-tulivuorta (Bebbusta noin 60 km sisamaahan). Ajoimme ensin vuorelle bussilla ja kaapelikaaralla (vai mika cable car on suomeksi?) Kraaterin pohjalla nakyi hoyryavan jotain mega-mutaa ja myrkyllisista kaasuista varoiteltiin kokoajan. Selvisimme kuitenkin ihan hyvin hengissa.

Ason myrkkykaasut ja purkaushoyryt pulppuavat kraaterista.

Saastavaisina tyttoina paatimme saastaa vitosen bussilipun verran ja kavelimme 10 km alas vuorelta. Kyllapa tuntui pohkeissa. Ja mukavasti aurinko lammitti laaserin tavoin. Mutta alamaki kavely oli "turistirysa"-kraateria paljon hienompi kokemus. Huikeat maisemat.

Pihvilihaa vuorenrinteella.
Hauska patsas juna-asemalla

Iltamenot

"Voi tata Japanin sadekautta" tytot paivittelevat surkeina.
Loppuun viela maisemavideo junamatkalta. Riisipeltoja ja paikallista junaetikettia. (Heidi maassa maan tavalla.)

20.6.2011

Pimea Tokyo

Hauskat nassukat rivissa Harajukun ostoskadun alussa

Nelja paivaa Tokiossa. Ollaan oltu super-reippaita turisteja ja katseltu ahkerasti Tokyon elamaa. Jalat aivan poikki kaikesta kavelysta. Olen melko valmista kauraa liotettavaksi etelaisen Kyushun-saaren kuumissa lahteissa. 


Tokio fiilistelyt oli hyva aloittaa taman Government buildingin katolta, pilvisenakin paivana nakyi  iso kaupunki.
Olemme herkutelleet superi ravintoloissa, laulaneet karaokea ja ajaneet koko rahalla JR-junapassilla. (Ostimme siis jo suomessa 250 e maksavat junapassit viikoksi, joilla on paassyt shinkansen-luotijunailemaan seka Tokiossa JR-paikallislinjoja pitkin lahes kaikkialle.)
Karaoke ja edamame-papu. Moni voinee arvata mika biisi.

Pikkutemppeli Asakusassa
 Sunnuntai oli kaikkein mieluisin paiva. Tapasimme silloin Nozomin. Ensin vaihdettiin kuulumisia pitkaan ja hartaasti Asakusan temppelin varjossa (paiva olikin hikinen joten varjossa tarkeni).

Loppupaiva ikkunashoppailtiin Ginzassa, syotiin lounaaksi onigiri-riisipalleroita keisarin takapihalla (Imperial Garden)  ja illalla nappailtiin sellaiset annokset shabushabua, sakea, umeshu-luumujuomaa seka nuudelikeittoa, etta lopulta piti kieria metroon. Loistopaiva!

Taustalla uusi entista isompi Tokio-torni rakenteilla, ja tipuset rivissa.

Nyt ei kaikki mennyt ihan nappiin.

Shabushabua Ginzassa.
 No sitten tuohon otsikon aiheeseen. Se mika taalla on muuttunut sitten viimekaynnin on iltavalaistus ja euro/jenkki turistein maara.

Hostelleissa on todella valjaa. Myos Nozomi kertoi, etta heidan (matkatoimisto) yrityksellaan on melko tiukkaa nykyisessa tilanteessa. Turistit eivat viela uskalla tulla Japaniin. (ja myos matkustus toisin pain on harventunut).

Myos koko Japani saastaa sahkoa. Enaa ei ilmastointi puske kylmaa ilmaa suoraan ulos helteeseen kauppojen ovilla ja iltaisin monet rakennukset ovat lahes pimeita. Toki valomainoksia yha on. Mutta huomattavasti vahemman.
Uskalsimme kayda Maid-cafeessa. Ylisöpöä  ja melko hupaisaa.
 Huomenna olisi viela tarkoitus treffata Harukoa ja jatkaa sitten iltapaivasta shinkansenilla kepoinen 889 km kohti etelaa. Mukava oli Tokyo, mutta mukava jo suunnata vahan valjemmille vesille.
Pyykkipaiva ennen seuraavaa etappia kohti Kyushun saarta.

19.6.2011

Kyoto ja lähialueet


Torii-portteja Fushimi-Inarissa.

Kyoto hurmasi pikaisen ohikulkijan. Matkasuunnitelmassa oli vain yksi yo Kyotossa, mutta saimme mahdutettua sen ymparille ihanien paikkojen tutkiskelua ja fiilisteya. Jotenkin minulla oli Kyotosta tosi tukkoinen ja turistinen muistikuva.. Mutta nyt kylla perun kaikki pahat puheeni tasta tunnelmallisesta kaupungista.

Hassu sammakkopatsas.

Soma lampi sadesäässä.

Ennen Kyotoa katselimme, jo aiemmin hienoksi todetun Fushimi-Inari pyhätto-vuoren. Loputtomasti oransseja portteja ja ihana sateinen tunnelma.


Inari-sushia vuorella vaeltelun päätteeksi.. ja onhan tuossa vahan muutakin nassukka.

Itse Kyotossa vaeltelimme Gionin geisha-alueella (neitoja ei talla kertaa nakynyt). Kaupungin laitoja vaellellessa loytyi ihania puutoloja, kapeita kujia ja ilta-hämarässä loistavia lyhtyja. Siis miten olen voinut kehdata olla tykkaamatta Kyotosta aiemmin, hyi mina.

Heidi ja jellona.

Herkullisen nakoinen menu ravintolan edustalla. (tosin ei meidan budjetille)

Kyotossa hostelli oli taasen super siisti ja toimiva. (Kylla nama aasialaiset osaavat). Aamulla suuntasimme laheiseen Arashiyama-kylaan katsomaan apinoita ja bambu-metsikkoa.

Jotain turisteja.

Sukulaisia moikkaamassa.


Apinavuorelta nakyi hienosti Kyoton suuntaan.


Mukava ja rauhallinen Arashiyama-kyla.

Maanjaristys selvasti vaikuttaa taalla matkailuun. Hostelleissa on melko tyhjaa. Esim 10 hengen dormi vaihtui samaan hintaan kahden hengen huoneeksi, koska muutenkin oli tyhjaa. Myos "turistipaikoissa" ja nahtavyyksissa on hiljaista. Apinavuorellekin sai kiiveta yksi (siis yksin Japanissa!) ja Kyoton tunnelmalliset sivukadut olivat ihana väljät. (Osa syyllisena varmasti myos sade) Mutta kylla tsunami ja ydinvoimaongelmat selvasti vaikuttavat.

17.6.2011

Maihinnousu Osakaan

Hee.

Japanin riennot alkoivat Osakasta. On taalla huimaa. Hassua ylipaataan olla taas Japanissa. Ei haittaa, ettei kaikki olekaan enaa uutta. Silti taalla on huippua.

Osakan kohokohta oli Miku. Katseltiin yhdessa vahan Osaka-jo linnaa ja kaytiin syomassa huippua sushia ja illalla izakaya-baarissa kanaa ja muita pienia paloja. Ja tietenkin kaytiin ottamassa virallinen purikura-maihinnousuvalokuva.


Miku neuvottelee Izakayan sisaanheittajan kanssa.

Pari paivaa kuluivat Osakassa vaeltelemalla, syomalla ja kylpemalla. Kavimme Spa Worldissa lillumassa. Siella oli monta isoa ammetta. Lisaksi omassa hostellissa oli iltaisin yhteinen kylpyvuoro naisille, joten rankkojen kavelypaivien jalkeen oli mukava kellua ofuro-kylvyssa ja kayda saunassa. (Niin juuri, sauna siella oli. Jossa ei tosin saa heittaa loylya. Ilmeisesti rakenteet eivat tassa ilmankosteudessa muuten kuivu koskaan).

Pienehko japanilaistyylinen hostellihuone. Ja tyttaret suuntaamassa kylpyyn.

Hupaisa katos.

Tutustuimme hostellilla myos hauskaan solttupoikaan Okinawan-saarelta.. George 74 v. Kavimme porukalla syomassa ja kuuntelimme vauhdikkaita sotajuttuja.

Izakayassa syomassa suolaisia herneita Jorgen kanssa.

Yha yhta mieluisa ilta-Osaka.
.